KMETIJA ŠAMIĆ

Opuzen, dolina reke Neretve (Hrvaška)
  • srčno. sezonsko. sveže.
  • družinska kmetija
  • dostava v Slovenijo v roku 24 h od obiranja
  • agrumi brez skladiščenja, z njive na mizo
  • mandarine in ostalo sadje vedno sveže obrano in dostavljeno na vaše mize brez voskanja ali kakršnekoli dodatne obdelave s kemičnimi sredstvi

PRIJAVITE SE NA TEDENSKE NAROČILNICE!

Spremljajte tedensko ponudbo neretvanskih dobrot Kmetije Šamić. Vsak petek popoldan boste prejeli e-mail z naročilnico, ki vsebuje seznam izdelkov za naslednji teden. To vas ne zavezuje k nakupu.

Družina Šamić, ki v dolini reke Neretve prideluje vaše naljubše mandarine

Ponudba citrusov Kmetije Šamić je na Malem placu na voljo med septembrom in januarjem. Spremljajte tedensko ponudbo. Preverite odprte naročilnice.

šamićeve mandarine -ta najboljše mandarine! 

Kmetija Šamić ima svoje srce v Opuzenu, v rodovitni dolini reke Neretve, na Hrvaškem in je družinska kmetija, ki prideluje citruse. Daleč naokoli, so znani po kakovostnih mandarinah, limonah, pomarančah, klementinah, grenivkah ter po drugih neretvanskih dobrotah, kot so granatna jabolka, žižole, feijoje, kivi in suhe fige.

Mandarine in ostalo zrelo sadje obirajo sproti ter jih ročno in z občutkom napolnijo v zabojčke. Sveže obrano sadje, dvakrat tedensko dostavijo v Slovenijo.

Družina Šamić je naravnana izjemno trajnostno, omogočajo tudi vračanje embalaže (zabojčkov, steklenic …).  Pri vzgoji sadja se nagibajo k čim bolj naravni pridelavi, uporabi kemikalij se v veliki meri izogibajo. Njihovi agrumi so škropljeni le takoj po cvetenju, kasneje pa ne več, prav tako po obiranju niso voskani ali zaplinjeni, zato je njihova lupina užitna. 

Meseca maja so na voljo tudi slastne jagode, čez poletje pa sladke in sočne lubenice ter dišeče melone. Ponujajo tudi 100-odstoten mandarinin sok ter odličen 100-odstoten sok granatnega jabolka – oba sta brez dodanega sladkorja in konzervansov. V omejeni količini so na voljo tudi suhe fige.
 
Njihova ponudba se sezonsko spreminja – aktualna ponudba je vedno vidna na naročilnici.

PRILJUBLJENI IZDELKI

  • Mandarine sort Zorana, Ruska - Kawano base in Unshiu

  • klementine
  • limone in pomaranče
  • granatno jabolko in kivi
  • žižole in feijoje
  • grenivke in kumkvat
  • suhe fige
  • neretvanske jagode
  • lubenice in melone
  • marmelade in extra deviško oljčno olje
  • 100 % naravni sokovi, brez dodanega sladkorja

JE KDO OMENIL NERETVANSKE MANDARINE?!

Eni jim rečejo najboljše mandarine na svetu, mi jim rečemo Šamićeve mandarine. Družina Šamić v Opuzenu, v dolini reke Neretve, izkorišča odlične klimatske pogoje za pridelavo znanih mandarin. 

Na Mali plac vsako leto prinašajo bolj zgodno sorto mandarin - to je sorta "Zorana", s katero nas razveselijo že proti koncu septembra ali v začetku oktobra.  Sorto "Čahara" jemo v oktobru in novembru, medtem ko Kawano Wase "Ruske" mandarine pridejo na vrsto decembra. Unshiu in Saigon so dokaj pozne sorte in nam podaljšajo sezono mandarin vse do konca januarja. 

SORTA "ZORANA"

Zorica ali Zorana, neretvanska sorta, je dobila ime (Zorica) po ing. Zorici Velagić, ki je z dr. Živkom Gatinom v 70 letih precejšnjega stoletja delala na projektu agrumov. Notranjost sadeža je brez semen, meso je zelo sočno in izvrstnega okusa.

Zorana je prva zgodnja sorta, ki uspeva v dolini reke Neretve. Skorja nikoli ne porumeni do konca, vedno obdrži zelenkasto-rumeno barvo lupine. Dozori v 115 dneh, medtem pozne sorte mandarin dozorevajo približno 180 dni (torej kar pol leta) po cvetenju.

SORTA "ČAHARA"

Mandarina Čahara ima meso fine sočne strukture in je brez pešk. Rečejo jim tudi velike ali debele mandarine. Sorta je popularna, saj je med zgornjimi sortami prva zares rumeno oranžna tudi lupina.  

Ponavadi se jo obira se v kratkih rokavih, kupci pa jo imajo radi zaradi boljšega razmerja sladkorja in kisline. Prepoznamo jo po izboklini v obliki gumba na spodnjem delu ploda. Plod je večji, rumeno-oramžne barve. Lupina je debelejša, meso pa ima več strukture v primerjavi z drugim sortam.

SORTA "KOWANO WASE"

"Ruske", a pravzaprav japonske mandarine so v dolini reke Neretve znane od zgodnjih petdesetih letih. Kot sadike so jih prinesli iz Sočija, ruskega letovišča na Črnem morju. 

Kovano Wase (Cītrus unshiu Kawano Wase) je ena izmed najbolj priljubljenih sort, ki spada v tako imenovano skupino Unshiu. 

Mandarine so srednje velikosti, okrogle ali včasih rahlo sploščene. Lupina je tanka, meso mandarine pa sočno in lepo sladko. Ta sorta je na voljo med oktobrom in decembrom.  

SORTA "UNSHIU"

Leta 1933 je ladja iz Kraljevine Jugoslavije na Japonsko prepeljala banatsko pšenico, ki je bila uporabljena za pripravo posebej kakovostnega in okusnega kruha. Ko so ladjo raztovorili in Japonci poskusili kruh, je navdušeni častni konzul na Japonskem Ujeyama iz Tokia z Vzhoda poslal v dar 372 sadik citrusov sort Unshiu, Honikan in Natsu Mikan. 

In tako se je začelo... danes na celem območju doline reke Neretve raste okoli 1.3 milijonov sadik teh slastnih oranžnih bombic!

PREOSTALA PONUDBA KMETIJE ŠAMIĆ

Poleg izjemno okusnih mandarin, nam Kmetija Šamić iz doline reke Neretve prinaša še druge citruse, kot so limone, grenivke in pomaranče, kot tudi druge sadne dobrote: granatno jabolko, žižole, feijoje, kivi in suhe fige, poleti pa jagode, lubenice, melone..

Kaj je sezonsko na voljo, vedno lahko preverite v ponudbi Kmetije Šamić med odprtim naročilnicam. KLIK TUKAJ

MARMELADE, SOKOVI, SUHE FIGE & OLJČNO OLJE

Kmetija Šamić na vašo mizo prinaša tudi domače marmelade. Trenutno je v ponudbi marmelada iz mandarin, sezonsko pa tudi mandarina iz kivija in figova marmelada. Odlična izbira za zajtrke in prigrizke, kot tudi za pripravo raznih slaščic.

NASVET ZA NAJMLAJŠE GURMANE: Ali ste že poizkusili grški jogurt z žličko marmelade iz mandarin?


Sok granatnega jabolka 100% je osvežujoča pijača, ki je narejena iz čistega soka granatnega jabolka, brez dodatkov, sladkorja ali konzervansov. Zrna granatnega jabolka dodajo matičnemu soku specifičen okus, ki je sladek, rahlo kiselkast in osvežujoč.

V vsakem litru soka se skriva vsebina 2 do 3 kg svežega sadeža, stisnjenega pod preso. 

Suhe fige se  pridelujejo s postopkom naravnega sušenja, pri čemer se fige izpostavijo sončni svetlobi, da se odstrani večina vlage. Suhe fige so minimalno obdelane s plinom žveplom, ki se uporablja kot konzervans in za preprečevanje temnenja sadja ter zaščito pred plesnijo in bakterijami.

Smo poskusili v ponudbo dati suhe nežveplene fige, ma nam ni uspelo, ker so čez 1 mesec dni bile povsem črvive. Iskreno povedano 100 % nežveplana suha figa nam za zdaj ostaja izziv in cilj za prihodnost.



Feijoa (Acca sellowiana), beri FEŽOJA, spada v družino mirte, ki jo zagotovo poznate kot mediteransko rastlino. Feijoa originalno izvira iz Brazilije, je pa našla odličen dom v plodni dolini reke Neretve na Hrvaškem. 
Sadje se ponavadi uživa tako, da se prereže na pol, nato se sočna notranjost zaužije z žlico. Okus je aromatičen, zelo močan in nenavadno zanimiv. Primerjamo ga lahko z mešanico okusov sadežev guave, jagode in ananasa.
 

KAKO STE ZADOVOLJNI S PONUDBO KMETIJE ŠAMIĆ?

Oddaj svoje mnenje